Ung med fibromyalgi: Angeläget

Eftersom det är den internationella fibromyalgidagen idag, skulle jag vilja delge er en viktig del av min livsberättelse och kommer därför (med vissa förändringar) knyta an till en presentation av mig själv som finns på Sveriges Fibromyalgiförbunds hemsida, där jag är kontaktperson för de som är unga och misstänker att de har alternativt har fibromyalgi.  Vi är inte alltid synliga men vi finns faktiskt. Unga med fibromyalgi. Det är sorgligt att denna sjukdom har öknamn såsom kärringsjukan, gnällsjukan, eller sveda-värk-och-brännkärring. Inte bara diagnosen fibromyalgi förminskas, utan även de drabbades upplevelser.

Detta är, som skrivet, delar av min livsberättelse – alltså inget allmänmänskligt. Även om de med samma sjukdom har vissa delade upplevelser, finns det också upplevelser som skiljer sig åt.

Mitt liv förändrades plötsligt när jag var tio år. En dag spelade jag basket på skolgården och rätt som det var halkade jag och bröt armen. Ett benbrott är väl inte så farligt, men när det åtföljs av flertalet operationer som misslyckas, kan det sätta igång processer i kroppen som till slut eskalerar i kronisk smärta. Sex smärtsamma år senare, fick jag diagnosen fibromyalgi.

Jag var sexton år och befann mig på ett reumatikersjukhus, där jag stannade i över en månad. Under denna månad fick jag höra att jag inte hade någon framtid som den jag ville vara, det vill säga en hängiven student och arkeolog, det skulle helt enkelt bli för svårt för mig med mina smärtor. Då bestämde jag mig för att lyckas trots allt. Ett par turer senare hamnade jag på samma sjukhus igen, denna gång fick jag genomgå ett smärtrehabiliteringsprogram genom vilket man fick lära sig att ’ta kontroll’ över smärtan. Detta stärkte mig och jag ställde siktet mot att förverkliga mig själv.

Ett liv med fibromyalgi kan ta sig olika uttryck. Jag har valt att leva ett liv som går ut på självförverkligande, då detta gör att jag upplever att mitt liv, trots smärtan, blir mer fullständigt. Idag är jag 26 år och både klassisk arkeolog (medelhavsorienterad), socialantropolog och arbetande. I min (något krävande) karriär som student, har jag bland annat fått möjligheten till att studera människor som lever med just fibromyalgi.

Vad jag egentligen vill ha sagt är att ett liv med fibromyalgi aldrig är enkelt, men det är heller inte omöjligt. Smärtan kommer trots allt alltid att finnas där, vilket innebär att man har två val: Man kan ge upp sig själv, eller så kan man kämpa för sig själv. Bara jag vet vilket pris jag betalar för min kamp och bara du vet vad din kamp kostar dig. Välj dina strider väl och glöm för allt i världen inte bort att leva det liv du vill leva, oavsett smärtan. För liksom bara du vet vilket pris du betalar, är det bara du som vet vad du har att vinna.

Om du vill komma i kontakt med unga med fibromyalgi eller få mer information, läs gärna här.

Håll tillgodo.

Lämna en kommentar

Under Fibromyalgi, Livet, Ohälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s