När jag skriver kan jag vara vem jag vill

Det går inte en dag utan att jag kommer på en ny anledning till varför jag älskar skrivandet. Idag älskar jag skrivandet av en särskild anledning:

När jag skriver kan jag vara den jag vill vara. Eller den jag inte vill vara – ett experiment som jag finner lockande just nu. Min hjärna får i ett försjukat tillstånd tänka ut saker som till och med väcker ett äckel hos mig själv. Det är så att jag blir mörkrädd. Samtidigt kan jag inte låta bli att skratta. Det här är inte Sandra, men ändå är det ju henne, på ett bakvänt sätt.

Som i ett rollspel med en krävande karaktär att leva sig in i. Jag blir en homo ludens, där jag är den som i ett gudalikt tillstånd dikterar reglerna.

Jag kan vara äcklig, jag kan vara ond, men jag kan också vara underhållande, snäll och ha magiska krafter. Jag kan till och med växa upp. Men det vill jag ju inte!

Jag kan flanera på agora i det klassiska Athen, alltså resa tillbaka i tiden och leva mig in i den nostalgi som kretsen kring Sokrates antagligen kände efter Sokrates död (nu citerar jag mig själv):

Om gudarna var missbelåtna med athenarna, hade de inte kunnat komma på ett mer passande straff än den hettande sanden som svedde flanörernas sandalklädda fötter och bara ben, när den yrde kring dem. Sensommarvindar. För inte så länge sedan hade andra vindar blåst. Men sanden, som hade trampats av andra mäns fötter, var fortfarande den samma.

Allra helst vill jag nog – men bara för ikväll! – vara en bitsk häxalf som retar upp mig på bagateller. Ju mindre bagateller, desto större väsen. Jag råkar av en händelse arbeta som servitris på en smörgåsbar och när jag blir uppretad, vilket förstås händer ofta, gör jag pålägg av mina gäster. Kanske attackerar jag dem även med bröd som jag trollar fram ur mina händer.

Hmm… Attans det där sista blev ju nästan en synopsis, som är väl värd att tänka på. Dags att vässa pennan?

Lämna en kommentar

Under Fantastik, Homo ludens, Skrivande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s