Så blir du mindre ensam som frilansare – 9 tips!

Livet som frilansare har många fördelar såsom en mer flexibel vardag, frihet och glädjen att få göra det du vill. Hur bra du än trivs med tillvaron kan du ibland känna dig ensam, t.o.m. som om du inte har ett socialt sammanhang. Om du hamnar i en period av ensamhet finns det saker du kan göra för att bli mindre ensam och få ett socialt sammanhang medan du gör din dag på jobbet. Här kommer 9 tips på saker du kan göra.

1. Planera din dag!
Med en masterplan för din dag blir du inte bara mer produktiv du får också mindre tid över till att undra vad alla andra gör medan du sitter därhemma alldeles ensam. Du kan t.ex. göra en lista över saker du vill få gjorda såsom att pitcha en ny idé, städa skrivbordet, göra research o.s.v. Schemalägg din att göra-lista – och var noga med att göra en och följa den även när du inte har några deadlines. Det här kommer ge dig bättre möjligheter att skapa sammanhang på andra sätt.

2. Lyssna på musik!
När dagen blir lite för monoton och tyst kan att lyssna på musik vara ett bra knep. Om du ändå sitter och jobbar framför datorn har du ju tillgång till massor av spännande musik. Du kan testa en ny playlist för att krydda vardagen lite extra eller lyssna på dina gamla favoriter.

3. Ha röster i bakgrunden.
Att höra människor prata kan ha en lugnande effekt och få dig att bli mer fokuserad på det du ska göra. Dessutom slipper du känna dig isolerad där du sitter. Sätt på radion, en podcast, eller TV:n på låg volym.

4. Slå en pling!
Ring till en person du tycker mycket om bara för att säga hej. Det här är något du kan göra när du har mikropaus.

5. Umgås med de du bryr dig om.
När du jobbar hemma slipper du ofta arbetsplatsrelaterade konflikter, skvaller och annat som kan ta mycket av din ork. Det här gör att du har mer energi över till de människor som du bryr dig om. Bara för att din familj och dina vänner jobbar under dagarna (vilket du förstås också gör) behöver det inte betyda att de är upptagna alltid. Spendera tid med och gör saker tillsammans med dina nära och kära – och gör det så ofta du kan! På så sätt kommer du känna dig mindre ensam och få ett meningsfullt socialt sammanhang som ger dig glädje varje dag.

6. Gå till ett café.
De stunder när du verkligen behöver puls och vara mitt i det brukar ett café fungera som en bra arbetsmiljö. Leta upp ett café där du kan få något gjort, köp något gott att äta och sätt igång!

7. Gymma.
En av de stora fördelarna med att vara frilansare är att du ofta har flexibel tid. Tillvarata detta och gör något bra av din tid: gymma. Med tanke på hur mycket du sitter behöver du träna och hålla igång kroppen. En sväng till gymmet ger dig också chans att snacka med folk och göra något i grupp. Det här kan även vara ett ypperligt tillfälle att nätverka lite!

8. Skapa mål för nätverkande.
Som frilansare är du i stort behov av att ständigt knyta nya kontakter och marknadsföra dig själv. Du är din största tillgång. Gör att sätta upp mål för nätverkande till en vana. Du kan t.ex. ha som mål att gå med i en nätverksgrupp eller att dela ut tio visitkort i månaden. Medan du botar ensamheten med att hänga på ett café, gymma eller att vistas i miljöer där det finns människor i allmänhet kan du alltså dela ut ditt visitkort. Du vet trots allt inte när dina tjänster behövs.

9. Gå med i en nätverksgrupp.
Det finns massor av olika nätverksgrupper. En nätverksgrupp kan innebära allt från en facebookgrupp där du och andra pratar böcker eller frilansars vardag till socialt engagemang och nätverk för yrkesverksamma inom en viss bransch. Oavsett vilken typ av nätverksgrupp du går med i får du både sällskap och värdefulla kontakter.

Läs: 5 saker som gör dig till en bättre kollega, Få folk att snacka – 5 knep! och Så pitchar du artikelidéer till tidningar – 6 steg!.

Lämna en kommentar

Under Skrivande, Vardagsliv

Kommentarer inaktiverade.