Saker jag måste göra (varje dag) för att fungera som skribent

För mig var 2014 ett intressant år eftersom jag för första gången fick möjlighet att testa mig fram som frilansskribent. Snart ett år senare tycker jag fortfarande att det är svårt att veta hur jag ska lägga upp min vardag. Vissa saker fungerar helt enkelt bättre än andra. Dessa rutiner, vad jag har kommit fram till efter många laboreringar, håller min vardag samman:

Läsa. På såväl skrivutbildningar som i IRL-skribentlivet gick det upp för mig att jag inte kan skriva om jag inte läser. Så jag återupptog nöjesläsandet och numera försöker jag läsa varje dag. Skönlitteratur, alltså. Det är genom läsandet som mitt skrivande vässas. Ett av de bästa sätten att lära sig på är trots allt att lära sig av andra.

Skriva. Förutom att läsa böcker är att skriva mig till skrivandet en av de saker som tar fram det där extra i mig som skribent. Hur klyschigt det än låter ger övning färdighet, och skrivandet är, om något, ett hantverk som går att utveckla hela livet. Om jag struntar i att skriva en dag eller två går det trögt nästa gång jag vill uträtta mitt jobb – så inga ursäkter!

Göra research. Ju mer flitig du är på att omvärldsbevaka och att göra research desto bättre blir du på att fixa fram intressanta och relevanta uppslag. En skicklig skribent har koll och hänger med! Att göra research en stund varje dag har boostat mitt skrivande och hjälper mig göra ett mer seriöst intryck på de jag vill sälja mitt material till.

Träna! Alla timmar framför datorn tär på kroppen och är en stor hälsofara för mig som redan har muskel- och ledvärk. Att träna och motionera är en absolut nödvändighet för att min kropp ska orka mata ord. Spänningar, ömma muskler och vader som är tröga p.g.a. för mycket sittande tar onödigt fokus från det jag verkligen vill göra: skriva.

Mindfulnessa. Jaja, det var väl ett jäkla tjat om mindfulness (se föregående inlägg). Men såhär är det: att skriva kräver fokus, en förmåga att kunna sätta sig ner och pang-boom! Stress och negativa känslor kan ibland vara drivkrafter, men när copy eller artiklar ska skrivas tillför lugn och skärpa mer till arbetssituationen.

Extraknäcka! Det första året – och hur f*n tänkte jag (?!) – satsade jag på att skriva och frilansa i en hardcore stil – och som jag älskade det! De två första månaderna. Sedan kände jag mig tömd på intryck. Jag hade mycket mer output än input, kanske för att spökskrivandet och copywritingen innebar väldigt mycket ensamjobb. Jag hade inga berättelser att berätta till slut, vad är skrivandet utan berättelser? Det finns en annan fördel med att extraknäcka fastän du är frilansskribent: du kan vara mer ”kräsen” när du pitchar idéer och behöver inte ta varendaste gig bara för att få det att gå runt ekonomiskt. Det finns en frihet i det.

Läs: Så pitchar du artikelidéer till tidningar – 6 steg!, Så blir du mindre ensam som frilansare – 9 tips! och 10 tips på hur du fyller din vardag med mindfulness.

Lämna en kommentar

Under Skrivande

Kommentarer inaktiverade.