Få folk att snacka – 5 knep!

Så du är nyfiken på hur du får människor i din omgivning och som du möter att berätta och dela med sig av viktiga saker till dig? Här tipsar jag om 5 knep som får folk att snacka och som dessutom skapar flyt i nästan vilket samtal som helst. Knepen fungerar kanon i intervjusammanhang och öppnar för en riktigt trevlig dialog med fokus på samtal.

Det här med att få folk att snacka är lite av en konst, ren och skär beteendevetenskap, faktiskt. Med rätt knep kan du få reda på riktigt mycket av och om en person utan att det är alltför uppenbart att du vill ha reda på saker. Nähä, det är inte tortyr! Att få folk att avslöja saker, att prata, är en fråga om att använda tal och kroppsspråk på ett sätt som uppmuntrar till förtroenden.

1. Det hänger på hur du frågar.
Okej, såhär är det: ledande frågor ger oftast enkelspåriga svar och när du vill få reda på massor av bra eller dåliga saker är enkelspåriga svar inte vad du är ute efter. Du vill liksom komma åt det där mjuka, informativa och laddade som personen bär på – ställ därför mer öppna frågor! Använd gärna frågan hur? som i hur mår då? istället för att fråga mår du bra?, och notera skillnaden mellan frågorna tycker du att…? och hur upplever du att…?… Du fattar principen!

2. Aha, ehe, mm…?
För att en person ska fortsätta att prata behövs i regel inte mer uppmuntran än ljud såsom aha, ehe och mm. Snarare än att fylla i, styra samtalet eller försöka ta över det, fråga med hjälp av mm? för på så sätt får du flyt i snacket utan att du lägger in egna värderingar. Det är trots allt inte dig själv du vill ha reda på saker om. När du tycker att personen säger något extra spännande som du vill att hen utvecklar prova då dessa ljud, de gör susen!

3. Ögonbrynens kraft.
Det här är en av anledningarna till varför kroppsspråket rockar: när du vill gotta dig i information är det många gånger tillräckligt att höja på ögonbrynen. I kombination med ett ”aha” är höjda, helst frågande ögonbryn – du kan väl minen (?) – da thing. Här gäller samma sak som i föregående knep, höj ögonbrynen när du tycker att personen säger något intressant och du vill att hen berättar mer om saken.

4. Upprepa ord.
När du vill att samtalet ska kretsa kring något personen sagt brukar det räcka att du upprepar ett ord, t.ex.:

X1: Hur mår du?

X2: Jag har en jättetuff vecka.

X1: Tuff vecka…(?)

X2: Ja, alltså… (o.s.v.).

5. Öppen kropp, öppet samtal…
Hur du sitter eller står spelar roll, även ditt ansiktsuttryck. Tänk på att människor som möts av ett leende tycker att det är roligare att prata, ett leende är i sig en uppmuntran eftersom det öppnar ansiktet. Höjda ögonbryn, denna gång helt utan antydan till undran, är ett tecken på att du är intresserad av det personen har att säga. Stängda, eller kalla det slutna armar och ben om du vill, är inte särskilt uppmuntrande. Öppna upp kroppen och du kommer märka att folk vill snacka med dig.

Du kommer behöva träna en del på knepen, finlira dem och få dem att verka ’naturliga’, innan du får in en fullträff.

Läs gärna: 5 saker som gör dig till en bättre kollega.

Lämna en kommentar

Under Beteendevetenskap

Kommentarer inaktiverade.