Skrivövning: Gestalta en Bohemian Rhapsody-karaktär

Jag älskar att utveckla saker. Även skrivövningar. Just nu håller jag i den tolv veckor långa skrivkursen Författarskola på Folkuniversitetet i Kungsbacka. För första gången någonsin använde jag mig av min karaktärsgestaltande skrivövning Gestalta en Bohemian Rhapsody-karaktär. Kursdeltagarnas karaktärer blev helt fantastiska, och inte bara det, vi hade ett fint samtal om minnen och böcker kring karaktärerna. Eftersom skrivövningen blev så lyckad på Författarskola tänker jag dela med mig av den här. Denna skrivövning är i tre steg.

Läs mer om Författarskola.

Skrivövning: Gestalta en Bohemian Rhapsody-karaktär

Vad behöver du?
Anteckningsbok, penna och Queens låt Bohemian Rhapsody.

Steg 1: Vilken typ av karaktär lyssnar på eller handlar Queens låt Bohemian Rhapsody om?

Vad ska du göra?
1. Lyssna på Queens låt Bohemian Rhapsody.

2. Skriv ner den bild du får av den karaktär som lyssnar på låten eller som låten handlar om medan du lyssnar. Du kan skriva stödord, göra en mindmap, beskriva karaktären rakt upp och ner, flödesskriva o.s.v. – du väljer själv skrivtekniken. Det viktiga i detta steg är att en karaktär börjar ta form.

3. Lyssna gärna på låten flera gånger och skriv tills du känner dig klar.

Tid: ca 15-25 minuter.

Steg 2: Spegla din karaktär!

1. Det är när karaktären speglas i något som den gestaltas och vaknar till liv. Så det du ska göra här är att bokstavligen ställa din karaktär framför en spegel och berätta vad hen ser och vad som händer utifrån hens perspektiv. Du väljer själv vilken typ av text du vill skriva, men tänk på att en form av inre monolog är väldigt användbar i detta fall. Skriv på!

2. Vilka skillnader tror du det finns mellan att beskriva en karaktär rakt upp och ner och att spegla den? Fundera! När du har funderat klart ska du skriva ner dina tankar i anteckningsboken. (Ditt skrivande hänger på att du kan reflektera kring det och böcker.)

3. Vilka andra speglar än en faktisk spegel kan du använda dig av som skribent? Fundera och skriv ner dina tankar i anteckningsboken.

Tid: ca 30-60 minuter.

Steg 3: Skriv ett telefonsamtal mellan din karaktär och hens mamma.

Ett av de mest effektiva sätten du kan gestalta en karaktär på är att använda dig av dialog. I en dialog kan du fånga hur din karaktär pratar, rör sig (i anföringen) och hur hens relationer ser ut.

1. Fundera på hur din karaktär pratar och rör sig. (Skriv ner stödord ifall du behöver ha sådana.)

2. Fundera på vem din karaktärs mamma är och hur hon pratar och rör sig. (Skriv ner stödord ifall du behöver ha sådana.)

3. Skriv en dialog i form av ett telefonsamtal mellan din karaktär och hens mamma. Försök att fånga deras relation till varandra och deras personligheter i dialogen.

Tid: ca 30-60 minuter.

3 skrivhandböcker som tar upp gestaltning och kreativt skrivande

1. Stephen Kings Att skriva: En hantverkares memoarer.
2. Elisabet Norins Tre enkla regler finns inte – en romanskola.
3. Maria Küchens Att skriva börjar här: Version 2.0.

Läs: Skrivövning: Skriv en dålig dikt, Författarporträtt: Stephen King – mannen med träden och monstren och 8 regler för en bra text på webben.

Lämna en kommentar

Under Skrivande, Skrivövningar

Kommentarer inaktiverade.