7 appar som boostar din studieteknik

För inte så längesen var pluggandet något som involverade hela kroppen. Anteckningar gjordes för hand, mindmaps ritades, lösa idéer kladdades på ett skrynkligt papper, svåra ord slogs upp i ordböcker och det lyssnades mycket, mycket noga på föreläsningarna eftersom man inte ville missa något. Idag finns det appar som gör allt det där åt dig. Vet du bara vilka appar du ska leta efter kan du skapa en hel samling som hjälper dig framåt i dina studier när de är som svårast. En dag när du känner dig trött och hängig kan du låta en anteckningsapp sköta antecknandet åt dig, om du inte får grepp om ett engelskt ord kan en översättningsapp översätta det o.s.v. Nedan följer 7 tips på gratisappar som du bara måste ha med dig i din digitala skolväska, nämligen i din läsplatta eller smartphone.

1. Evernote.
Det finns appar som du har bara för att. De gör liksom vardagen lite roligare och suddar ut timmarna av leda. Det finns också appar som du helt enkelt inte klarar dig utan. När du väl har provat en sådan app för första gången inser du hur den skulle kunna revolutionera hela ditt liv, t.o.m. din studieteknik, och du kommer klamra dig fast vid den. Evernote är en app som är oundgänglig för miljontals människor. Evernote hjälper dig att fixa och organisera anteckningar. Det finurliga med Evernote är att du kan sammanväva text, ljud, bild, platsinformation, tid, länkar o.s.v. till en helhet och på så vis skapa interaktiva anteckningar. En hel dag av föreläsningar, lektioner och seminarier kan verkligen trötta ut den mest hängivna student, i synnerhet om det antecknas hela dagen. Med Evernote kan du vila handen, anteckna skriftligen när det känns som mest angeläget och låta ljudinspelningsfunktionen sköta resten. Du kan lägga till nyckelord som sammankopplas med ljudfilen och göra det enkelt för dig att hitta i anteckningarna. Just denna funktion anses vara ett ypperligt redskap för elever och studenter med läs- och skrivsvårigheter, men används flitigt av alla de som vill ha anteckningshjälp och möjlighet att verkligen lyssna på föreläsaren. Evernote finns till Mac, PC, läsplattor och smartphones. Du kan synkronisera dina anteckningar på de olika enheterna.

2. Skitch.
Idéer, mindmaps och anteckningar blir hundra gånger roligare i en snygg förpackning. Medan du och dina kurskamrater gör ett grupparbete och läser igenom texter kan ni ge utlopp för era kreativa sidor genom att använda er av Skitch. Skitch, en app från utvecklarna av Evernote, tar en bild av skärmen och denna bild kan du sedan kladda, skriva, rita och måla på. Detta är ett enkelt men smidigt verktyg för dig som läser texter eller inhämtar annan information digitalt. Skitch används med fördel när du behöver markera stycken, skriva kommentarer till bilder och organisera tankar så att de blir konkreta och presentabla, både för dig själv och för dina kurskamrater. Skitch går att ha på Mac, PC, läsplattor och smartphones.

3. iTranslate.
Det här med inläsning av kurslitteratur… sida upp och sida ner med information du ska ta till dig, oftast skriven på ett annat språk än ditt modersmål. Som om det inte är tillräckligt krävande att läsa, memorera och analysera tusentals sidor! Du klarar det galant men ibland dyker det upp ett ord som du inte vet vad det betyder, ett ord som förvanskar förståelsen av texten. Det är då det är kanon att ha en app som iTranslate installerad på din smartphone och/eller läsplatta. iTranslate har en röstfunktion som gör att du kan prata in ordet och få det såväl skriftligt som muntligt översatt. Snabbt och enkelt! P.g.a. röst- och ljudfunktionen passar iTranlslate bra för dig som eventuellt har läs- och skrivsvårigheter. En annan fördel med iTranslate är att du inte behöver krångla med onödiga sökningar eller bläddrande i ordböcker. Appen har förhoppningsvis svaret.

4. StudyBlue Flashcards.
Det är detaljerna som gör det… fast detaljerna är inte den lättaste saken i världen att särskilja från varandra. I alla fall inte när detaljer, inhämtade från flera tusen sidor, ska vara på plats i huvudet inför den kommande tentan. När fakta ska nötas in och nötas in lite till krävs koncentration och övning. StudyBlue Flashcards ger dig all den träning och studieteknik du behöver inför tentan. Med hjälp av denna app, som finns till smartphones och läsplattor, kan du göra dina egna digitala flashcards, innehållandes text och bild, och sedan förhöra dig själv.

5-6. Dragon Dictation och Dictus.
Ibland är det skönt att lägga pappret och pennan åt sidan för att brainstorma med dig själv och låta munnen gå. Dragon Dictation för i-produkter och Dictus för Android är två taligenkänningsappar som omvandlar det du talar in till faktiska ord på pränt. Apparna underlättar för dig som har läs- och skrivsvårigheter och öppnar för behagliga pluggstunder för gemene student. Tänk dig sängläge medan du pratar in dina idéer och tankar inför hemtentan… känner du dig extra lat kan du använda handsfree-funktionen (!).

7. SAOL.
Finns ordet inte i SAOL, finns det inte i det svenska språket. Det här har du väl aldrig hört förut? Jo, säkert femtioelva gånger! I miljöer, såsom universitet och högskolor, där akribi värdesätts, behöver varje student en kamrat att konsultera i språkliga nödlägen. Appen för Svenska Akademins ordlista är den där kamraten, om inte bästa vännen, som du kan vända dig till när språkliga frågetecken måste rätas ut, när du är i behov av ett ord som förmedlar precis det du vill ha sagt eller när du oroar dig över grammatiska väsentligheter. SAOL finns till smartphones och är den perfekta portabla ordboken.

Lämna en kommentar

Under Pedagogik, Studerande

Kommentarer inaktiverade.